Új távcsövem: Omegon Dobson ProDob N 203/1200

Sokat filóztam rajta, milyen távcsövet vegyek, végül az Omegon Pro Dobson szériája mellett döntöttem, ezek közül is a közepes méretűt választottam. A 150-es túl kevés fényt gyűjtene, a 250-es pedig már túl nagy és kezelhetetlenebb lenne, jobban felerősítve a légköri nyugtalanságokat. Így ideálisnak tűnt a 203/1200.

Miért választottam ezt? Miért nem itthon vettem egy ugyanekkora SkyWatchert feleennyiért? Jogos a kérdés, lássuk sorban:

  • A SW teflon párnán mozog, ez pedig csapágyakon. Ezáltal sokkal strapabíróbb és sokkal finomabban lehet mozgatni, leheletnyi érintéseket is érzékel, nincs tehetetlensége. A csapágy gördül, nem súrlódik, mint a teflon.
  • A SW nem rendelkezik tükör hűtő ventilátorral. Utólag persze barkácsolható rá, de én inkább a gyári megoldást választottam. A ventilátor segítségével feleannyi idő alatt éri el a tükör a környezeti hőmérsékletet, mint nélküle.
  • A SW nem kiegyensúlyozható, csak a szorító csavarok segítségével marad pozícióban. Az enyém kiegyensúlyozható, így a nehéz szerelékek (+ akár DSLR kamera, stb.) nem húzzák le az elejét.
  • A SW sima 2″ Crayford fókuszírozóval van szerelve, az enyém 1:10-es finommozgatóval érkezett, sokkal könnyebb a tökéletes fókuszt beállítani vele.
  • A SW-hez gyárilag két, kukába való minőségű okulárt adnak, ami csak és kizárólag arra jó, hogy ki lehessen próbálni a távcsövet, utána azonnal cserélni kell őket. Az enyém egy felső kategóriás, 32mm-es, super wide angle (szuper széles látómezejű: 70) 2″-os okulárral érkezett, ami életem végéig kiszolgál majd tökéletes képalkotásával.
  • A SW 9×50-es keresővel van szerelve gyárilag, ami fordított képet ad minden irányban és erősen nagyít is: egy kezdőnek nehéz vele megtalálni bármit is, hisz nem azt látja benne, mint amit szabad szemmel az égen. Én Telraddal kértem az enyémet, ez nem nagyít, hanem 3 piros körgyűrűt vetít az üveglapjára, amin át tekintve az égen könnyebb tájékozódni.
  • A SW olcsó megoldásai meglátszanak minden részletében, ezért szűkösebb pénztárcával rendelkezőknek ajánlott, komolyabb, igényes műszerre vágyóknak azonban nem ajánlanám. Főleg, ha sok évig kell kiszolgálnia az észlelőt.
  • Kinézet. Az enyém sokkal jobban tetszik, de ez szubjektív, nekem mégis fontos tényező volt.

Nézzük az árakat:

  • SW: 128.000 Ft
  • az enyém: 196.000 Ft (átszámítva euróról)

68.000 forintért a fenti előnyöket mind megkapom, egy olyan okulárral, ami alapból 46.000 Ft, a SW bárium okulárjai pedig 2900 Ft darabja. Gondolhatod, milyen minőségbeli különbség lehet.

Senkit nem lebeszélni akarok a SW termékéről, rendkívül jó áron hozzáférhető, ami nagy előny azoknak, akik többet szeretnének látni az égből egy kistávcsőnél, de nem akarnak sokat költeni. Ez viszont meglátszik a kidolgozáson és a kiegészítők minőségén.

Sajnálatos módon Magyarországon nem forgalmaznak semmi mást, csak SW termékeket, esélyt sem adva a kicsit igényesebb észlelőknek. Valószínűleg nem lenne kereslet rá nálunk… Ezért rendeltem én Németországból, ott 20 különböző gyártó rengeteg terméke közül választhattam. Nálunk ha valaki ekkora távcsövet szeretne, az 1db közül választhat. Ez elszomorító.

Tesztelni még nem volt alkalmam az ég alatt, hiszen csak ma érkezett meg és úgy tűnik felhős marad az ég. Amint lesz alkalmam észlelni vele, írni fogok a tapasztalatokról.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.