Téli objektumok – 4. rész

A téli objektumok utolsó részében további nyílthalmazokat mutatok be.

Nyílthalmaz a Nagy Kutyában: NGC 2362

 • Seeing: bármilyen égen megfigyelhető
 • Okulár: közepes nagyítás
 • Megfigyelésre a legjobb: januártól márciusig
 • Nagyobb távcsővel ajánlott

Hol keressük: találd meg a Szíriuszt. Délre és kicsit keletre tőle látható egy csillag alkotta háromszög. A legészakibb csillag a Wezen, a délkeleti az Aludra, a délnyugati pedig az Adhara. Lépj északkeleti irányba az Adharától Wezen felé, majd egy ugyanekkorát tovább a Wezenen egy halvány csillag felé, ami a Tau Canis Majoris, röviden Tau CMa.

A halmazt a Tau CMa uralja, finoman körbeszórva halvány csillagokkal. A Tau CMa-t megtalálni könnyű, ám a halmaz többi csillagát meglátni kihívás lehet. Kistávcsővel jó égbolton azért egy tucatnyi feltűnhet.

A legfiatalabb halmazok egyike az égen, néhány O típusú csillaggal, amelyek más halmazokban már vörös óriásokká váltak. Ennek eredményeképp körülbelül 5 millió éves lehet.

10 fényévnyi területen helyezkedik a halmaz, tőlünk 5000 fényévre. 40 csillag is számolható benne nagy távcsővel készült asztrofotókon.

Két nyílthalmaz a Hajófarában: M47 és M46

 • Seeing: M47 – bármilyen égen megfigyelhető, M46 – sötét ég kell
 • Okulár: alacsony nagyítás
 • Megfigyelésre a legjobb: február és március
 • Nagyobb távcsővel ajánlott
M47
M46

Hol keressük: keresd meg a Szíriuszt, a legfényesebb csillagot az égen délkeletre az Oriontól (az Orion öve mutat felé). A Szíriusztól jobbra lévő fényes csillag a Mirzam. A Mirzam felől lépj egyet a Szíriusz felé, majd ebben az irányban mégegyet, hogy rátalálj a Muliphein csillagra. A Muliphein csillagtól ugyanebben az irányban lépj tovább 1,5 lépést és rátalálsz a két szomszédos halmazra.

Keresőtávcsőben az M47 a könnyebb célpont, kis fényfoltként látható, míg az M46 (az M47-től keletre) csak nagyon sötét égen jelenik meg.

Távcsőben az M47 könnyen bontható csillagcsoport, melyek közül jónéhány meglehetősen fényes és kékes árnyalatú. A csillagok túl távol vannak egymástól és túl jól vannak elkülönítve ahhoz, hogy bármiféle ködösség látható legyen, bár a halmaz sok halvány csillagot is tartalmaz. Nagyjából 5 fényesebb, 8 kissé tompább és további 20 halvány csillagot láthatunk egy 8-10 centis távcsővel. Keresd meg a halmaz közepén látható halvány kettőst, melynek tagjai 7 ívmásodpercre vannak egymástól.

Az M46 nem túl szembetűnő jelenség egy kistávcsőben, hacsak nem nagyon sötét az ég. Olyan, mint egy ködös felhő néhány homályos folttal. Ez a köd porszemcsésnek fog látszani, ha használod az elfordított látás technikát.

Nincs könnyen látható vezetőcsillag az M47-hez és környezetében nagyon sok csillag látható a Tejútból, de egyértelműen azonosítható halmazként, ha egyszer megtaláltad. Az M46 nem fog nagy élményt adni önmagában egy kistávcsővel, de szép kihívás megtalálni. Nagyobb távcsővel (15+ centi) azonban ez a halmaz még lenyűgözőbb, mint az M47; sok 11-14 magnitúdós csillag fog kitűnni a háttérből, melyek kisebb távcsővel nem láthatók.

Az M47 körülbelül 50 fiatal csillagot tartalmaz, ezek többsége kék színű, bár látható 1-2 narancssárga is a csoportban. Az egész halmaz átmérője kb. 15 fényév és valamivel több, mint 1500 fényévre van tőlünk.

Az M46 több száz fiatal, fényes kék óriásból áll, melyek mindegyike nagyjából hasonló fényerővel rendelkezik kb. 40 fényév átmérőjű laza felhőben. Halványnak tűnik az M47-hez képest, ennek oka, hogy 3x távolabb van tőlünk, mintegy 5000 fényévre.

Nyílthalmaz a Hajófarában: M93

 • Seeing: sötét ég kell
 • Okulár: alacsony nagyítás
 • Megfigyelésre a legjobb: február és március
 • Nagyobb távcsővel ajánlott

Hol keressük: keresd meg a Szíriuszt, a tündöklően fényes kék csillagot délkeletre az Orion övétől. Délre és kicsit keletre tőle 3 csillag látható: a Wezen, az Aludra és az Adhara. A legészakibb csillagtól (Wezen) lépjünk a bal oldali (Aludra) felé, legyen ez 1 lépés. Fordítsd el a Wezen-Aludra vonalat balra 90 fokkal és lépj másfelet, ekkor találod meg a Xi Puppis csillagot és az M93 objektumot.

A keresőtávcsőben egy csillagokban gazdag területet látható, ebben keresd meg a Xi Puppis-t. A Xi Puppis a keresőben egy kettős csillagnak tűnik, mert van egy közeli szomszédja. 3 teliholdnyi (kb. egynegyed látómezőnyi) távolságra fekszik tőle északnyugatra a halmaz. Jó sötét éjszakán a keresőben is látható.

Távcsőben a halmaz egy csillagokban gazdag, tömör, 20 csillagból álló sáv, sok közülük tompa fényű. A háttér szemcsézettsége azt sugallja, hogy sok másik csillag van még a halmazban a láthatóság határán.

Az elfordított látás technikájával több csillag tűnik elő: minél távolabb nézel, annál több. Ez a halmaz sokkal kisebbnek tűnik, mint az M47 vagy az M46. Egy jó éjszakán lehet, hogy több, mint 2 tucat csillagot is megszámolhatsz benne egy kistávcsővel. Meglehetősen szép nyílthalmaz, de sokan figyelmen kívül hagyják.

A tél késői időszakában (vagy késő éjjel) figyelhető meg a legjobban, amikor az Orion már nyugati horizont felé halad. Bár téli csillagokat használunk kereséséhez, ez a halmaz már a tavasz eljövetelét hirdeti.

A halmaz kb. 60 csillagból áll, melyeket könnyedén megkülönböztethetünk fotókon. Ezen kívül még talán párszáz halványabb csillag lehet tagja. Átmérője 20 fényév és kb. 3500 fényévre van tőlünk. A csillagok spektruma azt mutatja, hogy kb. 100 millió éves lehet.

A téli objektum sorozat itt ér véget, hamarosan folytatom a tavaszi objektumokkal.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.