Távcsöves alapfogalmak

Objektív: a távcsövek lelke, ez gyűjti össze a fényt a fókuszpontba, lehet tükör (Newton rendszerek esetén), vagy lencse

Átmérő: az objektív átmérőjét jelenti (mm)

Fókusztávolság: az objektív és a fókuszpont közötti távolság (mm)

Okulár: felnagyítja a fókuszsíkban keletkezett képet, ezáltal válik szabad szemmel megfigyelhetővé

Okulárkihuzat: az okulár tartója, egyben a fókuszért felelős -> mozgatható

Mechanika: ez tartja a távcsövet az állványon. 2 tengelye mentén válik forgathatóvá a távcső.

EQ mechanika

Ekvatoriális mechanika: röviden EQ mechanika, egyik tengelye az égi (nálunk, északi féltekén) északi pólusra mutat, mely körül forogni látszanak a csillagok (valójában a Föld forog el a csillagoktól), így egy tengelyen való forgatással megoldható az égi objektumok követése. A pólusra állást mindig el kell végezni, amikor elmozdítjuk az állványt a helyéről. Óragéppel bővíthető (lejjebb olvashatsz róla részletesebben).

AZ mechanika

Azimutális mechanika: röviden AZ mechanika, a megszokott föl-le, jobbra-balra állítható a 2 tengelyen. Hátránya, hogy az égi objektumok követéséhez 2 tengelyen is állítani kell mindig.

Óragép: az ekvatoriális mechanikák tengelyforgatását végzik helyettünk egy kis villamosenergiáért cserébe, így automatikusan követi távcsövünk az égi objektumokat. Létezik egy- és kéttengelyes motoros vezérlésű is.

GoTo mechanika: precíz pólusra állás után, VAGY 1-2-3 csillagos betanítás után képesek egy kézi vezérlőn kiválasztott objektumra (több száz, vagy ezer objektum közül választhatunk) irányítani távcsövünket és követni is azt. Az állvány elmozdítása után mindig újra tanítani kell.

Dobson

Dobson zsámoly: a legegyszerűbb, gazdaságos állvány típus nagyobb átmérőjű Newton távcsövekhez. Lényege, hogy egyszerű bútorlapból készült, teflon bevonatú párnákon forgó állványon stabilan áll a nehéz távcső. Olcsó, de hátránya, hogy objektum automatikus követése nem megoldható rajta, illetve komolyabb asztrofotózásra használhatatlan (pont előbbi ok miatt).

Zenittükör: feladata, hogy lencsés távcsöveknél ne kelljen a tubus alá mászni a zenit közeli megfigyelésekhez: 90 fokban eltéríti a fényt.

Amici-prizma: egyenes állású, oldalhelyes képet láthatunk használatával

Barlow-lencse: a távcső fókuszát nyújtó lencse

Keresőtávcső: a főtávcső irányba állítását segíti ez a párhuzamosított kistávcső. Kis nagyításával és nagyobb látószögével könnyebb megtalálni az objektumot, mint a főtávcsővel.

Kómakorrektor: a fényerős Newton típusú távcsöveknél a látómező közepétől kifelé haladva egyre romlik a leképezés, a csillagok nem pontszerűen látszanak. Ezt úgynevezett kómahibának hívjuk. A korrektor ezt a hibát küszöböli ki.

Fókuszreduktor: a távcső fókusztávolságát csökkenti, ezáltal megnövelve a látómezőt.

Kollimáció, jusztírozás: Newton távcsöveknél a tükrök egymáshoz viszonyított helyzete képes megváltozni, ezáltal csökkentve a kép minőségét. A fő- és segédtükör precíz beállítását hívjuk jusztírozásnak, vagy kollimációnak. Minden szállítás után, vagy kitelepedéskor érdemes ellenőrizni a kollimációt. Lencsés rendszereknél jó esetben soha nem lesz szükség kollimálásra, mert a gyártó által pontosan beállított lencsetagok nem mozdulhatnak el.

Sötét adaptáció: szemünk alkalmazkodó képessége a sötétséghez. Fiatal korban gyorsabban, idősebbeknél lassabban következik be. Sötét hatására a pupillánk kitágul (akár 7mm átmérőre is), így az apró részleteket jobban látjuk a távcsőben is. A sötét adaptáció elég lassan valósul meg, 15-30 perc is kellhet, mire pupillánk eléri a maximális tágulást a megváltozott fényviszonyokhoz. Azonban ügyelni kell, hogy ilyenkor minden fényforrást mellőzzünk (mobiltelefon, zseblámpa, laptop, utcai lámpa, öngyűjtó, stb.), mert az egy pillanat alatt tönkreteszi a sötét adaptációt és újra sokat kell várni. Amatőr csillagász körökben gyenge fényű piros lámpát (hátsó bicikli lámpa tompítva pl.) használnak, ez nem teszi tönkre az adaptációt.

Zenit: az a pont az égen, mely pontosan a fejünk felett van.

Abszolút magnitúdó: egy csillagnak a fényességét határozza meg, hogy mennyire erős lenne, ha 1 parszek távolságra lenne a Földtől.

Magnitúdó: az égitestek látszólagos fényességének mértékegysége. A nagyobb magnitúdójú égitest halványabb. A Vega csillag az alappont, melynek magnitúdója 0. Szabad szemmel 6 magnitúdóig látunk, a szem 0,1 magnitúdó különbséget tud érzékelni. Százszor gyengébb fényintenzitásnak (ami olyan, mintha az égitestet tízszer távolabbról néznénk) 5 magnitúdó növekedés felel meg; 2,512-szeresnek egy magnitúdó (a ~2,512 a 100 ötödik gyöke, 1001/5). Egy 6m fényességű csillag ez alapján éppen 100-szor halványabb, mint az 1m-s.

Apertúra: a főtükör vagy lencse átmérője.