Távcső típusok

Alapvetően 3 csoportba sorolnám a távcsöveket, amiken belül még lehetne bontani őket, de ezt én nem teszem meg, sőt, a 3 csoportból is csak kettővel fogok foglalkozni.

  1. Lencsés távcsövek
  2. Tükrös távcsövek
  3. Összetett rendszerűek (katadioptrikus) – na erről nem lesz szó

Lencsés távcsövek

A lencsés távcsövek testesítik meg a hagyományos távcsőről alkotott elképzelésünket. Zárt cső egyik végén lencse, másik végén a betekintő. Nagy vonalakban erről is van szó. Jellemzőjük, hogy rendkívül éles, kontrasztos képet adnak, mivel a fényút kitakarásmentes. Zárt rendszerük miatt a belső test nem koszolódik. Hátránya, hogy hamis színeket ad a különböző hullámhosszú színek eltérő fókuszpontja miatt, illetve, hogy a nagy átmérő nagyon drága (általában 9-10 cm átmérő az átlagos). Betekintési pontjuk is kényelmetlen helyeken tud lenni a zenit közeli megfigyelések alatt. Kollimálni nem kell őket. Nehezek, körülményesen szállíthatók, stabil (ezáltal drága) mechanika kell alájuk. Leginkább Hold, Nap és bolygó megfigyelésre jók, mélyég objektumokhoz kevés az átmérő.

A tükrös (1) és lencsés (2) távcsövek fényútja, működési elve

Tükrös távcsövek

Működési elvük: a tubus alján elhelyezkedő főtükör gyűjti a fényt, melyet aztán a segédtükörre vetít. A segédtükör vezeti ki a fényt az okulárkihuzatba. A tubus teljesen nyitott, így a szennyeződések könnyebben megjelennek a tükör felületeken. A tükör tükrözőképessége sem 100%-os, inkább 90% körüli, így némi fényveszteséggel is számolni kell. A segédtükör mivel a fényútban helyezkedik el, kitakar valamekkora területet a főtükörből, ez a kontraszton vehető észre. Jusztírozni kell alkalomadtán. Minden Newton rendszerű tükrös távcső velejárója a kómahiba, melyet kómakorrektorral érdemes kiküszöbölni. Eddig csak a hátrányokat írtam, jöjjenek a pozitívumok: nagy átmérők sem drágák, nem ritka a 25-30 cm átmérő sem, mivel a tükrök előállítása sokkal olcsóbb, mint a lencséké. Ez a legnagyobb előnyük, hiszen fénygyűjtő képességük miatt tökéletesek halvány mélyég objektumok megfigyelésére. Nem színeznek. Dobson mechanikára szerelhetők, ami relatíve olcsóvá teszi a szettet mégis stabilan tartja a távcsövet. Hold, bolygó és Nap megfigyelésre is alkalmasak. Könnyű kitelepülni nagyobb átmérőkkel is. Fordított állású képük természet megfigyelésre alkalmatlanná teszi őket.