Távcső fejlesztések

Az elmúlt időben több dolgot is fejlesztettem a távcsövön. Van közte olyan is, ami pusztán kényelmi okokból lett vásárolva.

Extra alacsony profilú fókuszírozó

Ez volt a legnagyobb kiadás, ezt a típust vettem meg. Szükség azért volt rá, mert az egyik új okulárral (7mm) nem kaptam már fókuszt a régi fókuszírozóval, még beljebb kellett volna tudni tekerni, hogy elérjem a fókuszsíkot.

Másrészt, a DSLR kamerákkal sem kapni ugyanilyen okból fókuszt a legtöbb Newton távcsőnél. Több mód is van arra, hogy ezt megoldjuk, szokták a főtükröt feljebb emelni, vagy barlow lencsét használni, stb, a legjobb megoldás mégis ez. Nem kell a távcsövet megbontani, és plusz lencsetagokkal (barlow) sem kell rontani a képminőséget. Ez az alacsony profilú fókuszírozó 5cm-rel rövidebb fényúttal rendelkezik, mint a hagyományos, de van egy beépített toldó, ami szintén 5cm, így bármikor egyszerűen “vissza lehet állítani az eredeti” fényutat.

Felszereléséhez 4 új lyukat kellett a tubusra fúrni, ugyanis a bázisa egy picit nagyobb, és a lyukak is máshol vannak rajta.

A fúrás során ügyeltem természetesen, hogy a tubus lemezét ne deformáljam el és hogy fémforgács ne kerüljön a tükrökre.

Az új fókuszírozó nem csak a fényútbeli előnyökkel járt, hanem minőségben is egy magasabb kategóriát képvisel, mint a gyári. Finomabban mozog, az alkatrészek precízebben kidolgozottabbak, és ezen van lock funkció is, kifejezetten fotózáshoz, hogy nehogy véletlen el tudjuk állítani a fókuszt.

Nem bántam meg, magyar forintban kb. 70.000 körül volt szállítással.

Új okulárok

A gyári 32mm-es, 2″-os SWAN okulár minőségi darab, gyönyörű képet ad faltól falig. Azonban viszonylag alacsony nagyítást ad, ezért szükségessé vált a rövidebb fókuszú okulárok beszerzése.

A Csillagváros fórumán ajánlották a következő típust, amit meg is vásároltam, rögtön 2 db-ot is. Egyébként ez nyerte a 2019-es MTT okulár versenyét is.

Miről is van szó? Meglepő módon SkyWatcher termék, viszont nem az olcsó kategória: SkyWatcher UWA 82 fokos látómezejű okulár. Ebből rendeltem a 15mm és 7mm-es darabot. Alapvetően 50.000 felett van darabja, de én akciósan hozzájutottam 40 körül.

Csak jót tudok róla mondani, leképezése kristálytiszta, széleken sem torzít, hatalmas, 82 fokos látómező, melyet csak a szem mozgatásával lehet belátni, egyszerűen lenyűgöző.

Így már egészen 171x-es nagyításig fel tudok menni. A Hold eszméletlen részleteket mutat meg vele.

Tervben van még egy 4,5mm-es Explore Scientific okulár vásárlása is, amivel 266x-os nagyítást érnék el. Ez még hiányzik, hogy teljes legyen a paletta.

Apróságok

A két fenti nagyobb beruházáson kívül még szereztem be egy lézeres kollimátort, amivel egyedül is pikkpakk megy a jusztírozás.

Ezen felül kicseréltem a segédtükör tartó csavarokat olyanra, amiket kézzel is lehet tekerni, így csavarhúzó nélkül is lehet kollimálni.

DIY páramentesítőt építettem a Telradba, így külön tápegységgel, kapcsolható ellenállás fűti az üveget.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.