Minden, amit az okulárokról tudni kell

Az okulárok a távcsövek nélkülözhetetlen elemei. Még a legjobb minőségű optikai elemeket tartalmazó távcső is használhatatlan lenne egy jó minőségű okulárszett nélkül. A távcső optikája gyűjti össze és fókuszálja a fényt, amit az okulár nagyít fel. Utóbbin múlik, hogy a távcső által összegyűjtött fényből mennyi fényt és részletet enged át a nagyítás során.

Egy minőségi okulárszett olyan beruházás, ami soksok évig teszi élvezetessé az észleléseid. A legjobb okulárok kiválasztása persze nem egyszerű feladat. Ezzel az útmutatóval szeretnék segítséget nyújtani ehhez. Megtudhatod hogyan használd az okulárokat, hogyan működnek, és hogy vásárlás során mire kell odafigyelni.

Az okulárok jellemzői

Mint minden optikai elemről, az okulárokról is mindent elmondanak a számok, amik jellemzik. Nézzük mik ezek.

Fókusztávolság és nagyítás

Az optikában a fókusztávolság a lencse vagy tükör és a fény fókuszpontjának távolsága. Ez az a pont, ahol a kép kialakul. A távcsöved és az okulárod fókusztávolsága fontos jellemző, mert ezek határozzák meg az okulár nagyító erejét. A fókusztávolságot milliméterben mérik. Az okulár fókusztávolsága rá van írva minden egyes darabra, míg a távcsöved fókusztávolságát, ha nincs ráírva egy matricán, vagy felfestve rá, akkor a gyártó által mellékelt útmutató tartalmazza.

A nagyítást úgy határozzuk meg, hogy a távcső fókusztávolságát egyszerűen elosztjuk az okulár fókusztávolságával.

Például, ha van egy 1200mm fókusztávolságú távcsöved és egy 16mm fókusztávolságú okulárod, akkor a nagyítás 1200/16=75x-ös lesz. Könnyen rájöhetünk, hogy ugyanazon okulár használata eltérő fókusztávolságú távcsövek esetén eltérő nagyítást fog adni. Minél kisebb az okulár fókusztávolsága, annál nagyobb nagyító erővel rendelkezik.

A nagyítást is fontos megérteni, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az okulárszettünkből. Az alacsony nagyítás fényes, éles, de kicsi képeket eredményez. A nagyobb nagyítás nagyobb képet eredményez, de tompává és homályossá válhat, ha feszegetjük a határokat (bár például a Hold nagyon jól bírja az erős nagyítást).

Az olcsó távcsövek és okulárok gyártói szeretik úgy feltüntetni a nagyítást, mint a legértékesebb tulajdonság, de mi ne essünk bele ebbe a csapdába. Az erős nagyítás kontraszt- és részletvesztéssel jár, a túl nagy nagyítás pedig nagyon rossz minőségű képet fog eredményezni.

A látómező – FOV (field of view)

A látszólagos látómező határozza meg, hogy mekkora területet képes befogni az égből az okulár optikája. Az okuláron ez a szám is fel van tüntetve fokban. Az okulároknál ez az érték általában 30°, 50° vagy akár 80° is lehet. A keskeny látómezejű okulár az ég egy kisebb részletét fogja megmutatni, míg a széles látómezővel rendelkező nagyobb területet fog be.

Az Orion-köd (M42) 82° és 50° látómezővel

Fontos kapcsolat van a látómező és a nagyítás között. A nagyítás befolyásolja a látszólagos látómezőt: a nagyítás alapján számolt látómezőt hívjuk valós látómezőnek. A valós látómező kiszámításához osszuk el a látszólagos látómezőt a nagyítással. Például, ha egy okulár 50°-os látszólagos látómezővel rendelkezik, és 100x-os nagyítást használunk, akkor a valós látómező 0,5° lesz. Ez az égnek kb. akkora szakaszát fedi le, mint a telihold.

Az okulárok mérete

Vásárlás során az okulár hordóméretét is figyelembe kell venni. Ez a mutató a fókusztávolságra nincsen hatással, és a benne látott kép minőségét sem befolyásolja, egyszerűen csak azt tudhatjuk meg belőle, hogy illeszkedik-e a távcsövünk fókuszírozójának okulárkihuzatába. Az hordó mérete mutatja meg az okulárcső átmérőjét.

TeleVue Apollo 11 okulár 2″ és 1.25″ méretű hordóval

Általában két hordómérettel találkozhatunk a távcsövekhez való okulároknál: 1.25″ és 2″. Előbbi sokkal gyakoribb a kettő közül, bár utóbbi szélesebb látómezőt nyújt és sokkal kényelmesebb a betekintés is a hosszabb szemtávolságuk miatt.

Szemtávolság

A szemtávolságot az okulár optikai kialakítása határozza meg. A szemtávolság azt a távolságot határozza meg, amennyire a szemednek kell lennie az okulár lencséjétől, hogy az egész látómezőt kényelmesen belásd. Ideális esetben mindig a hosszabb szemtávolságra törekszünk. Ha a szemtávolság túl rövid, akkor nem tudod a szemed olyan közel nyomni a lencséhez, hogy belásd az egész látómezőt. Ezt a látómező blokkolást hívjuk vignettálásnak.

A szemtávolság még nagyobb szerepet kap, ha szemüveget viselsz. Ebben az esetben nem lehet a szemtávolság 15mm-nél rövidebb. Az átlagos okulárokat úgy tervezik, hogy a szemtávolság arányos legyen a fókusztávolságával: a rövid fókusztávolság rövid szemtávolságot eredményez, a hosszú fókusztávolság pedig hosszú szemtávolságot. Szerencsére a modernebb okulárok kényelmes, hosszú szemtávolságot nyújtanak fókusztávolságuktól függetlenül.

Kilépő pupilla

A kilépő pupillára gondolhatunk úgy, mint egyfajta kilépő átmérő. Egy távcső apertúrája (átmérője) alatt a fő optikai elemének méretét értjük, ami összegyűjti a fényt. Minél nagyobb az apertúra, annál több fény gyűjthető. Ez azt jelenti, hogy a kép annál fényesebb, tisztább, részletgazdagabb lesz. A kilépő pupilla bizonyos szempontból hasonló. Ez az a fény, ami az okulárból kilép, hogy a szemünkbe kerülve képet alkosson. Minél nagyobb ez a kilépő fény, a kép annál jobb lesz, hiszen több fény jut a szemünkbe.

Az okulár kilépő pupillájának kiszámolásához tudnunk kell a távcső nyílásviszonyát. A nyílásviszonyt a távcső fókusztávolságának és átmérőjének hányadosa határozza meg. Most osszuk el az okulár fókusztávolságát a távcső nyílásviszonyával. Tegyük fel, hogy van egy 200mm átmérőjű, 1200mm fókusztávolságú távcsövünk. Ennek nyílásviszonya f/6. Egy 30mm fókusztávolságú okulárral a kilépő pupilla 5mm lesz.

Az emberi pupillának van egy természetes átmérője, amikor teljesen ki van tágulva (és mielőtt észlelni kezdünk, a sötéthez teljesen adaptálódnia kellene a pupillánknak). Ez az átmérő mindenkinél eltérő, de általánosságban 7mm gyermekeknél, és 5-6mm felnőtteknél. Ha az okulár kilépő pupillája túl kicsi (mondjuk kevesebb, mint 2mm), fényszegény képet kapunk és nem lesz élvezhető, ha pedig túl nagy, akkor pedig a fény egy része kárba megy (láthatnánk sokkal több részletet is a képen).

Zoom okulárok

A zoom okulárok kiváló eszközök arra, hogy sokféle fókuszhossz tartományt használhassunk egy okulárban. Sokkal kényelmesebb a használatuk, mintha minden egyes nagyítás állításhoz okulárt kellene cserélni. A legtöbb zoom okulár 7-21mm, vagy 8-24mm fókuszhossz tartományban kapható, de ha hajlandóak vagyunk kicsit többet keresgélni és költeni, más tartományút is beszerezhetünk.

Baader Hyperion Mark IV 8-24mm zoom okulár

Nem meglepő módon azonban ezek a zoom okulárok nem túl népszerűek az amatőr csillagászok körében, minden kényelmük ellenére. Bár minden valamire való gyártó készít jó minőségű zoom okulárt, hátrányukkal tisztában kell lenni. A zoom képességüket extra lencsetagok használatával érik el, amik a fényútban gátat jelentenek, ezáltal csökkentve a kép részletességét, tisztaságát, fényerejét.

Ennek ellenére megoldás lehet használatuk akkor, ha szűkösebb anyagi keret áll csak rendelkezésre, de szeretnénk nagyobb fókuszhossz tartományt használni.

Barlow lencsék

A Barlow lencse nem valódi okulár, de érdemes mindenképpen szót ejteni róla. Ha olcsó, egyszerű megoldást szeretnénk arra, hogy többféle nagyítást érhessünk el okulárjainkkal, akkor jön képbe a Barlow lencse. Ezzel a praktikus tartozékkal azonnal 2x, 3x, vagy akár 5x-ösére növelhetjük okulárjaink teljesítményét. A leggyakoribb a 2x Barlow lencse, ami megduplázza okulárjaink nagyítását. A legnagyszerűbb benne mégis az, hogy nem csak hogy megduplázza a nagyítást, hanem tulajdonképpen az okulárjaink számát duplázza meg.

Az okulárokhoz hasonlóan a Barlow lencse hordómérete is 1.25″, vagy 2″ lehet. A Barlow lencsét a távcső okulárkihuzatába kell tenni, még az okulár elé. Az így megnövelt teljesítménynek azonban ára van, egy kis fény- és részletveszteséget kell fizetnünk érte ahhoz képest, mintha a nagyobb nagyítást önálló okulárral érnénk el.

Okosan kell megválasztani okulárkészletünket, ha tudjuk, hogy Barlow lencsét is fogunk használni, nehogy olyan nagyításokat is kapjunk, aminek nincs értelme. Például nincs értelme venni egy 10mm-es okulárt, ha már van egy 20mm-es okulár és egy Barlow lencsénk.

Az okulárok használata

Hogy vágjunk bele?

Most hogy tudjuk, milyen okulárokat válasszunk és milyen tulajdonságaik vannak, nézzük meg hogyan használjuk és gondozzuk őket.

Amennyiben Barlow lencsét is használunk, először ezt tegyük rá a távcsőre, és csak utána tegyük a Barlow lencsébe az okulárt. Ha nem használunk Barlow-t, hagyjuk ki ezt a lépést és az okulárt tegyük a távcső okulárkihuzatába. Ezután fókuszálhatjuk a képet az okulár mellett, vagy alatt található gombokkal. Ne tegyük a szemünket közvetlenül az okulárhoz, ez fekete foltokat fog eredményezni, elfedve a látómezőt, itt jön képbe a szemtávolság.

Nem kell egy okulár használatához ragaszkodni, akkor sem, ha csak egy objektumot figyelünk meg az éjszaka folyamán. Sőt, érdemes minél több nagyítással megnézni minden objektumot. A legkisebb nagyítással érdemes kezdeni, és úgy haladni egyre feljebb.

Következzen egy rövid összefoglaló néhány népszerű fókuszhosszú okulárról, mikor érdemes használni:

  • 7mm alatt: A nagyon rövid fókusztávolságú okulárok nyújtják a legnagyobb nagyításokat. Leghatékonyabban hosszú fókusztávolságú refraktorokkal működnek. Hihetetlenül jó légköri viszonyokra van szükség ahhoz, hogy ezekkel megfelelő eredményt érhessünk el. Ennek oka, hogy az erős nagyítások a légköri zavarokat is ugyanúgy felnagyítják. Az 5-6mm-es okulárok kiválóak a kettős csillagok felbontására, vagy a Naprendszer objektumainak vizsgálatára.
  • 7-13mm: rövid fókusztávolságú távcsövekhez ideális, a Naprendszeren belüli égitestekhez.
  • 14-18mm: a középhosszú fókusztávolságok sokrétű felhasználást tesznek lehetővé: Hold figyelés, bolygó nézés, vagy mélyég objektum felfedezés.
  • 19-24mm: kiváló választás ködök, nyílthalmazok megtekintéséhez.
  • 25-39mm: a nagyon széles látóteret lefedő tárgyak megfigyelésére alkalmas.
  • 40mm és felette: ezeket a nagyon hosszú fókusztávolságú okulárokat legjobban olyan távcsövekkel lehet használni, amelyek nagyon rövid fókusztávolsággal rendelkeznek.

Hány darab okulárra van igazából szükségem?

Ahogy nő az elhivatottságod az amatőr csillagászat iránt, pontosan úgy fognak nőni az igényeid a kiegészítők (ide értve az okulárokat is) számosságát tekintve is. A végső célunk az, hogy változatos fókuszhossz tartományt fedjünk le velük. Ez növeli az észleléseink élvezeti értékét, hiszen az égi objektumok is rendkívül változatosak, eltérő méretűek, és minden objektumot megfelelő nagyítással tudunk megfigyelni. Egy olyan nyílthalmazt, mint például a Plejádok, alacsony nagyításon és széles látószöggel fogunk a legjobban élvezni. Másrészről a Hold, vagy a bolygók részleteit csak erős nagyítással fogjuk tudni megfigyelni, és látómező sokkal szűkebb lehet anélkül, hogy rontana az élményen. Hasznos lehet, ha egy fókuszhossz tartományon belül is van több okulárunk. A kis léptékek jelentősen befolyásolhatják a kép tisztaságát.

Még kezdőként is szükséged lesz legalább három okulárra és egy Barlow lencsére. Válassz egy rövidebb, egy középhosszú, és egy hosszabb fókusztávolságú darabot, hogy praktikus nagyítású és látómezejű okulárjaid legyenek. Ne válaszd kezdésnek a legrövidebb és leghosszabb darabokat!

Az okulárok karbantartása

A legjobb minőségű okulárok sem fognak szép képet adni, ha koszosak, karcoltak, vagy egyéb módon sérültek. Annak ellenére, hogy mennyire fontos a karbantartásuk, ritkán mellékelnek hozzájuk tisztántartási útmutatót vásárláskor.

Ez egy meglehetősen egyszerű folyamat, csak pár alapvető kellékre van szükség: mikroszálas kendő, tisztító oldat, amely csak tiszta alkoholt és vizet tartalmaz, és néhány fültisztító. Kell egy jól megvilágított hely is, ahol dolgozhatsz.

Megjegyzés: óvatosan tisztítsuk meg az okulárokat, mivel nem akarjuk megkarcolni a bevonatot rajtuk.

A mikroszálas kendővel finoman távolítsuk el a port. Sokszor ennyi elég is, hogy tiszta legyen a lencse. Ha zsíros foltok is vannak, akkor a fültisztítót mártsuk tisztító oldatba, de ne annyira, hogy csöpögjön, csak éppen hogy nedves legyen. Nem akarjuk eláztatni az okulárt. A közepétől kezdve haladjunk körkörösen a külső perem felé, a felesleget pedig töröljük le a mikroszálas kendővel.

Használaton kívül mindig tároljuk az okulárokat megfelelő tokban. Egy minőségi darab évtizedekig is hű társunk marad.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.