Kettősök nyomában: Cassiopeia

Kettőscsillag-vadász sorozatom első részében a Cassiopeia csillagképhez látogatunk el.

A kettős és többes rendszerek nagyon megbocsátók a távcső apertúrájával és a légköri viszonyokkal szemben, ezért kistávcsővel, vagy rossz seeing mellett érdemes ezen égi objektumok felé fordulni. Többezer figyelhető meg belőlük az év során. Sok közülük változatos színben, fényességben, esetleg elhelyezkedésük érdekes egymáshoz képest, emellett pedig vannak olyanok is, melyek bontása komoly kihívást jelentenek a vállalkozó kedvűeknek.

A csillagkép az etióp királynőről, Cassiopeia-ról kapta nevét, aki a Sarkcsillaghoz viszonyítva fejjel lefelé látható trónjához kötözve (mitológia). E csillagkép körüli kettős és többes rendszereket mutatok most be.

η Cas

Kezdjünk is egy könnyebbel, a szépséges η Cas (éta Cassiopeia) kettőssel. Achird néven is ismerhetjük, ez az egyik legszínesebb és legvonzóbb kettős az égen. Elsődleges csillaga (Achird A) fényes, 3,5 magnitúdós és aranysárga színben pompázik, míg társa 7 magnitúdós fényességével jóval halványabbnak tűnik, ő vöröses-narancs színű, de a vizuális kontraszt miatt inkább láthatjuk vöröses-lilának. A színek miatt szokták húsvéti tojásokhoz is hasonlítani őket.

Az η Cas csak 19 fényévre van tőlünk, kozmikus értelemben közvetlenül a szomszédban. 480 évente kerülik meg egymást. Azóta, hogy William Herschel felfedezte őket 1779-ben, teljes fordulatuknak jelentős részét már elvégezték. 1890-ben mindössze 5 ívmásodperc távolságra voltak láthatók. Most 13 ívmásodpercnyire látszanak, jelenleg is távolodva egymástól. 2150-ben lesznek a legtávolabb: 16″-re.

Bármilyen kistávcsővel 50x feletti nagyításon már bontható.

σ Cas

Haladjunk tovább a σ Cas (szigma Cassiopeia) felé. Ez a kettős halványabb és sokkal szorosabb, mint az éta. Tagjai 5 és 7,1 magnitúdósak, távolságuk egymástól 3″. Bontásához az elérhető legnagyobb nagyításra és nyugodt légkörre lesz szükséged. Légmozgás esetén ha a csillagok pislogni látszanak, esély sincs a bontásra. A csillag mindkét tagja kék, kékesfehér színű, nagy tömegű B típusú törpe. 4200 fényévre van tőlünk, ami több, mint 200x távolabb van, mint az éta.

Ha már itt vagyunk, vessünk egy pillantást az NGC 7789 nyílthalmazra, 1 fokra a σ Cas-tól. Öreg (több, mint egymilliárd éves), halvány (11-12m csillagok) és távoli (8000 fényév). Kora miatt sok kékesfehér csillaga átváltozott már vörös óriássá, így téve a halmazt igen sokszínűvé.

Mutatok még egy érdekes csillagot itt a környéken, a ρ Cas-t (ró Cassiopeia). Bár ez nem kettőscsillag, de olyan nagy és fényes, hogy a szuperóriás név már nem alkalmazható rá. A csillagászok sárga “hiperóriás”-ként osztályozzák, melyből alig pár darab található galaxisunkban. Instabil csillag, oda-vissza csapong vörös és kék szín között, ahogy hullámokban égeti el nukleáris üzemanyagát. 4,5m fényességű és 11000 fényévre van tőlünk. Nagyon gyorsan szabadul meg anyagától, de a következő néhány százezer évre még elég lesz neki, mielőtt szupernóvává alakul át.

ι Cas

Elkalauzollak a csillagkép túloldalára, ahol az ι Cas (ióta Cassiopeia) hármas rendszer látható. Fő csillaga 4,6, két kísérője pedig 6,9 és 8,4 magnitúdós. A két fényesebb tag csak 2,5 ívmásodpercre van egymástól. Ez elég szoros, kistávcsővel 100x nagyításon igazi kihívás. Nyugodt légkör esetén bátran emeld a nagyítást. A fő csillag és a leghalványabb tag bár 7″-re van egymástól, a nagy fényességbeli kontraszt miatt ez is tartogat kihívást.

Megéri a technikai kihívás (felbontani a hármas rendszert), ugyanis rendkívül szép színekben pompáznak: sárga, halvány lila és kék.

Remélem kedvet sikerült hoznom egy kis kettős vadászatra, igyekszem a jövőben is hasonló ajánlásokat írni.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.