Keressük meg az Apollo 11 bázisát a Holdon

Az a helyszín, ahol az Apollo 11 megérintette a Holdat a Földről is látható, és a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából nagyszerű program felkeresni távcsövünkkel.

Általános kérdés, látható-e a Földről az Apollo 11 leszállóhelye. Sajnos a leszálló jármű túl kicsi ahhoz, hogy akár a legnagyobb földi távcsővel is látható lenne, de azt a helyet, ahol a Holdmodul megérintette a Hold felszínét 1969. július 20-án, azt megkereshetjük.

A pontos koordináta 23.5º E, 0.7º N.

Az Apollo 11 Nyugalom Bázisa nevét a helyszíntől örökölte, mivel az a Nyugalom Tengerében található. A 700km átmérőjű tenger sötét lávája szabad szemmel is látható, de a leszállás helyének megtekintéséhez mindenképpen távcső szükséges.

Egy nagyobb amatőr távcsőben még észrevehető részlet a Hold 600-700 méteres területe. A chilei 8.2m átmérőjű Yepun távcső is csak 130 méteres területet tudott önálló részletként felbontani. Érzékelhető, hogy a felszínen maradt leszálló egység, a maga 4.3m szélességével nem lesz látható egyik esetben sem.

A bázis megtekintéséhez holdi pályán keringő űrhajóra lenne szükség legalább. A Lunar Reconnaissance Orbiter sikerrel vette ezt a feladatot, az összes Apollo program helyszínéről küldött haza fotókat. A fotókon jól láthatók a leszállási helyszínek, az ott maradt felszerelés, a gyalogos útvonalon maradt nyomok, és adott esetben a rover keréknyomai is.

Annak ellenére hogy ezeket nem láthatjuk, nagy élmény felkeresni a leszállási pontokat.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.