Holdas bolygós tájkép, + csillagos égbolt fotó

Kicsit sok idő telt el a legutóbbi írásom óta. A pandémiás helyzet, a ház körüli felújítások, munka és egyebek elvitték az időm. Nem lustálkodtam a csillagászatban sem ezidő alatt, hanem beszereztem egy Canon 24mm F2.8 objektívet a DSLR-emhez, illetve egy SkyWatcher Star Adventurer Pro Pack mechanikát háromlábbal együtt. Így az asztrofotós felszerelésem a minimál szintre lépett (én nem vagyok híve a mobiltelefonos, vagy követéssel nem rendelkező állványról történő mélyég fotózásnak).

A fő kép egy túlexpózott kép a Holdról, hogy a sötét környék is kicsit látszódjon, illetve a Szaturnusz és Jupiter is fényesebbnek látszon.

  • Expó idő: 10 másodperc
  • ISO: 800
  • Rekesz: f/2.8
  • Dátum: 2020.07.07. 22:40

Ezen kívül készítettem egy stackelt képet is a Cassiopeia csillagképről és elég tág környezetéről:

Maga a Cassiopeia csillagkép állítva látszik a képen a függőleges Tejút közepén. A kép alján középen a Perseus ikerhalmaz vehető ki, jobb oldalon középen pedig az Androméda galaxis foltja látszik. Rengeteg halmaz felfedezhető még a képen, de azt az olvasóra bízom, hogy megtalálja.

A kép adatai:

  • Expó idő: 10×30 másodperc light frame
  • ISO: 800
  • Rekesz: f/2.8
  • Dátum: 2020.07.07. 22:21 – 22:26

A végleges képet a RAW fileokból összegeztem a DeepSkyStacker segítségével, majd egy kis utómunkával javítottam rajta. Sajnos csak light frame-eket készítettem, abból is keveset. A Tejút látványos megjelenítéséhez legalább 1 óra expo kellett volna dark frame-ekkel együtt. Egyelőre próbálgatni akartam csak a mechanikát, nem egy profi fotó volt a cél.

Ugyanezt az égbolt szeletet ma éjjel újra szeretném fotózni, immár a Hold fényszennyező jelenléte nélkül: csak 00:15 körül kel majd keleti irányból. Sokkal több expót tervezek dark frame-ekkel együtt.

A képfeldolgozásban még mindig járatlan vagyok, de gyorsan tanulok. Remélem bemutathatom majd később a feldolgozás lépéseit is, illetve a fejlődésemet is benne (ugyanezeket a nyers képeket később újrafeldolgozva sokkal szebb eredményt elérve).

Clear Skies!

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.