Észlelés 1. – M42

Mióta megjött a távcsövem, azóta ez volt az első nap, hogy nagyjából tiszta volt az ég. Ma jött meg a lézeres kollimátorom is, ezért észlelés előtt gyorsan beállítottam a tükröket vele.

Ha kíváncsi vagy a rajzra és az észlelő adatlapra, az alábbi linken letöltheted a PDF-et.

Az M42-t vettem célba, mert könnyű megtalálni és gyors sikert akartam átélni, na meg tipikus téli objektum, ilyenkor kell megfigyelni. Mindemellett az okulárkészletem (az az 1db 32mm-es) szűkössége miatt nagyobb kiterjedésű objektumok jöhetnek most csak szóba.

Sajnos felkészülni nem volt időm, igyekszem nem adhoc jelleggel kitalálni mit hozzon az este, hanem konkrét és pontos tervet készíteni 1 csillagképhez ragaszkodva 1 este. Az Orionban persze rengeteg objektum található, nem egy estés lesz.

Remélem a holnapi este is tiszta lesz és felkészülve vághatok bele az észlelésbe. Rajzolni egyébként nem nagy élmény mínuszokban, lehet hanyagolni fogom amíg nem lesz picit melegebb.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.