2. Vásárlási útmutató: csillagászati kiegészítők

Éppen megvetted életed első távcsövét, szeretnéd tudni hogyan tovább? Ebben az útmutatóban sorra vesszük azokat a kiegészítőket, amikkel javíthatsz az észlelés élményén.

Az friss távcső tulajdonosok első néhány alkalma rendszerint abból áll, hogy körbe-körbe pásztáznak az égen, gyorsan ugrálva egyik objektumról a másikra. Ez egy nagyon izgalmas időszak, hisz az ember nem könnyen felejti el, amikor életében először meglátja a Szaturnusz gyűrűit.

Azonban amint felfedeztük a hatalmas éjszakai égboltot, nyilvánvalóvá válik, hogy ha fel akarjuk kutatni a legizgalmasabb objektumokat, amik a csillagok között rejtőznek, akkor összetettebb a dolog annál, hogy csak keresztülnézünk a távcsövön.

Szerencsére rengeteg kiegészítő elérhető ahhoz, hogy ezt megkönnyítse.

Három nagy csoportba sorolhatjuk őket:

  • amik megkönnyítik az éjszakai navigációt
  • amik tökéletesítik a távcsövön keresztül látott képet
  • amik élvezetesebbé teszik a csillagászkodást

Navigáció az éjjeli égbolton

Több ezer objektumot láthatunk az égen észlelés közben, de megtalálni őket trükkös lehet.

Még a számítógépes vezérléssel ellátott mechanikák – melyek automatikusan képesek egy választott objektumra irányítani a távcsövet – is igénylik, hogy a felhasználó ismert csillagokra állítsa rá a kalibrációhoz, míg a manuális mechanikák azt feltételezik, hogy a felhasználó képes maga megkeresni az objektumot.

A segítségül hívható eszközök lehetnek: atlaszok, planiszférák, okostelefon applikációk vagy keresőtávcsövek. Mind arra hivatott, hogy segítsenek a távcsövedet az objektumra irányítani.

A planiszférák a legegyszerűbb, legolcsóbb hagyományos eszközök, amik segítenek felismerni a csillagképeket az égen. Olyan időjárásálló műanyag kivitelűt válasszunk, amely olvasható a vörös fényű LED lámpánk mellett (hogy ne rontsuk el szemünk sötét adaptációját), és ami a megfigyelési helyzetünk szélességi körére van kalibrálva.

A BBC Sky at Night Magazin planiszférája

A csillagtérképek vagy -atlaszok segítségével észlelős előtt megtervezhetjük mit szeretnénk megfigyelni, és azt hogyan találjuk meg a közelében lévő referencia csillagok használatával.

Ezen felül, ha egy érdekes objektumba botlunk, a csillagtérkép segítségével megtudhatjuk, mit is látunk.

Találhatunk a meglehetősen egyszerű, könnyen követhető csillagatlaszoktól a rengeteg információt nyújtó, rendkívül részletes dokumentációkig sokfélét, de bármilyet is válasszunk, a jó csillagatlasz: könnyen olvasható vörös fénynél, tartalmazza a fontosabb érdekes objektumokat, és keresési tippekkel vagy részletesebb kistérképpel szolgál a nehezebben megtalálható objektumokhoz.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az okostelefon appok, amik a pontos idő, a GPS pozíció és a beépített iránytű segítségével könnyen és elég pontosan megmutatja mi látható az adott helyszínen és időben az égbolton.

A könyvekkel ellentétben ezeket gyakran frissíteni lehet, hogy az aktuális eseményeket előrejelezze, például fogyatkozások, üstökösök, vagy aszteroidák.

Sok appnak van ingyenes verziója, fizetni csak az extra funkciókért kell, ha igény van rá.

Az appok egyik legnagyobb előnye, hogy lehet nagyítani-távolítani a célt, így annak környezetét szélesebb perspektívából könnyebb lehet felismerni.

A csillagászok körében legismertebb programok a Stellarium és a Sky Safari. Mindkettő sok információt tartalmaz az egyes objektumokról amellett, hogy megmutatják éppen mi látható az égen. Előre-hátra tekergetve az időt előre lehet tervezni, vagy utólag visszanézni mit láttunk.

Egy jó csillagászati szoftvernek van éjszaki üzemmódja (kizárólag fekete-vörös színekkel), és lefagyott ujjakkal is könnyen lehet navigálni bennük.

Amikor el lett döntve, melyik objektumot akarjuk megfigyelni és meghatároztuk egy atlasz vagy app segítségével, hogy hol található az égen, a következő nehézség a távcső pontos célra állítása.

Az új távcsövekhez általában nagy látószögű keresőtávcsövet mellékelnek, beépített szálkereszttel; de bárki, aki még nem ismeri az eget, keresztülnézve rajta továbbra is össze lehet zavarodva.

Néhány kiegészítő segítségével anélkül is megállapíthatjuk, hogy éppen hova néz a távcső, hogy egy kis keresőtávcsőbe bandzsítanánk.

Példának felhozható a lézer pointer, de nagyon körültekintően szabad csak használni, hogy ne zavarjunk vele másokat (vagy a repülőgépeket).

Vannak azonban olyan keresőtávcsövek, melyek biztonságosan, a csövön belül vetítenek állítható fényerősséggel pontot, vagy célkeresztet a látómezőbe.

Tűéles leképezés

A keresett objektum végre a látómezőben van. Most arra kell törekednünk, hogy a látott kép a lehető legjobb élményt nyújtsa.

Ez részben a megfelelő okulárválasztást jelenti, de ezzel az útmutató harmadik részében foglalkozunk.

Sok kezdő első célpontként a Holdat, vagy fényes bolygókat keres fel, mint a Jupiter vagy a Szaturnusz.

A Hold meglehetősen szemkápráztató, különösen telihold alkalmával, ezért érdemes holdszűrőn keresztül megfigyelni. Az okulár elejére csavarható fel, csökkentik a fényerőt. A legnépszerűbb kiegészítők egyike.

Míg a Hold nagyon fényesnek, a bolygók nagyon kicsinek tűnhetnek, ezért szintén kedvelt kiegészítő a Barlow-lencse, ami felnagyítja a képet. Ezt is az okulár elejére kell helyezni.

A Hold és a bolygók olyan célpontok, melyeket bőven lehet nagyítani, mert sok részlet figyelhető meg felületükön.

Egy jó Barlow-lencse megduplázza az okulárjaid által elérhető nagyítások számát, de figyelembe kell venni a legnagyobb hasznos nagyítást, amit a felszerelésed és a légkör aktuális állapota határoz meg. Ezen a határon felül nagyítva már új részletek nem jelennek meg, csak sötétül a kép.

Néhány távcső típust rendszeresen karban kell tartani, hogy a lehető legjobb leképezést érjük el. Ilyenek a Newton tükrös távcsövek, melyek kollimálásra (más néven jusztírozás) szorulnak olykor-olykor.

Kollimálás (jusztírozás) alatt a tükrök (fő- és segédtükör) optikai tengelyeinek pontos beállítását értjük.

Az elmozdult tükrök fura alakú csillagokat és lágy bolygóképet eredményeznek.

Bár a folyamat félelmetesnek hangzik, megkönnyíthető olyan kiegészítőkkel, mint a kollimációs okulár, vagy a jusztírlézer. Sok videóanyag található a Youtube-on ezek használatáról.

Baader Mark III jusztírlézer

Az élvezetes észlelést idő előtt tönkreteheti, ha az optika harmatossá válik. Egy egyszerű harmatsapka, ami a tubus meghosszabbításaként viselkedik némi védelmet nyújthat ez, és az oldalirányból érkező szórt fény ellen is, ami rombolja a képet.

Jobb megoldás az elektromos páramentesítő, ami 12V-os tápról üzemel és éppen hogy csak annyira emeli meg az optikák hőmérsékletét, hogy pára már nem tud lecsapódni rajtuk.

Páramentesítő fűtés USB csatlakozással
Flexibilis harmatsapkák

Az élmény javítása

Néhány kiegészítő valóban sokat javít egy észlelő munkamenet élvezeti fokán.

Egy állítható magasságú észlelőszék sokkal kényelmesebbé teszi az éjszakát izomgörcsök, remegés, kényelmetlen pozíciók nélkül. Kényelmes, pihentető testtartással sokkal több időt töltesz az okulárba tekintve, ami sok új részlet megpillantását eredményezheti az objektumon.

Észlelőszéket egyszerűbb vásárolni, de barkácsoló hajlamúak könnyen tudnak készíteni is maguknak.

Fokozatmentesen állítható észlelőszék

Ahol alacsony feszültségű áramellátásra van szükség (például páramentesítés, kamerák, vezetőegységek, óragép, stb.), oda érdemes beruházni egy hordozható akkumulátorcsomagra, amin kifejezetten távcsőhöz való csatlakozók, kimenetek találhatók.

Sky-Watcher PowerTank

Az akkumulátorok technológiájának legújabb fejlesztései és a gyakorlati hasznos kiegészítések (például az USB töltési pontok) ezeket a csomagokat nagyon hasznos kiegészítőkké teszik.

Idővel a távcsövek és az okulárok optikai felületei enyhe tisztítást igényelhetnek. A mikroszálas kendők és a speciális termékek, például a Baader Optical Wonder folyadék együtt könnyen távolítják el a foltokat maradványok nélkül.

Egy jó, vörös fényű világító egység nagyon fontos kiegészítő az észlelések alkalmával. A vörös fénynek van a legkevésbé negatív hatása a sötétben való természetes alkalmazkodásunkra. Csillagtérképek olvasására, a mechanika és egyéb vezérlőegységek használatára, valamint az éjszakai biztonságos mozgásra használható.

Fehér és gyenge vörös fényű fejlámpa – praktikus, mert mindkét kéz szabad használata közben

Minél gyengébb a fénye, annál jobb, tehát érdemes állítható fényerősségű eszközt választani.

Előfordulhat, hogy távcsövünket érdemes kint hagyni a szabadban, hogy átvegye környezete hőmérsékletét, vagy mert nem akarunk újra pólusra állni következő este, stb. Ilyen esetekre ajánlott kiegészítő az időjárással szemben ellenálló távcső takarók. Ezek szinte minden távcsőtípushoz illeszkednek, felhelyezésük egyszerű.

Mindegy milyen távcsöved van, vagy milyen objektumot észlelsz, mindig lesz olyan extra kiegészítő, ami segít a legtöbbet kihozni az éjszakából.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.