Canon EOS 600D

Tegnap használtan vásároltam egy Canon EOS 600D fényképezőgép vázat pótakksival, nyakpánttal és egy 32GB memóriakártyával 55.000 forintért.

Állapotra kitűnő, se kopás, se karc, nem lehet panaszom.

Miért ezt a típust választottam? Kezdjük azzal, hogy a jelenlegi felhozatalból a 800D-t választottam volna, ha új gépet szerettem volna venni. Azonban ez kb. 170-180 ezer forint lett volna, csak a váz. Annyival pedig nem tud többet asztrofotózás során pedig teljesen jelentéktelenek a fejlesztések a 600D-hez képest.

Előnye, hogy kihajtható és forgatható az LCD kijelzője, ami nagyon fontos, ha fix helyen van a távcsőhöz rögzítve, így nem kell kényelmetlen pozíciókban nézni a kijelzőt.

18 megapixel felbontás, 6400 max. ISO ami számunkra valamennyire érdekes lehet még. A felbontás mértéke nem sokat számít, ugyanis biztosan sokat kell vágni az elkészült képekből így is, úgy is. Ritka, hogy ki tudnánk tölteni a teljes érzékelő méretet az objektummal.

Az ISO annál fontosabb, de a 6400 már bőségesen elég mindenféle technikához.

Úgy érzem jól döntöttem, asztrofotózásra tökéletes egyébként egy Canon EOS 450D is, ugyanis minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami számunkra fontos.

Az asztrofotós átalakítást is érdemes egy kevésbé drága modellen megejteni, pláne, ha házilag vágunk bele. Ennek lényege, hogy szét kell szedni a gépet és kivenni az érzékelő elől az IR blokk szűrőt, ugyanis ez kiszűri a számunkra fontos IR és Ha hullámhosszokat. Természetesen az átalakítás véglegesen tönkreteszi a nappali fotózásnál a fehér egyensúlyt, azt manuálisan állítani szükséges (vagy RAW formátumban mentve később utófeldolgozás során beállítani a kívánt értéket).

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.