Bolygók megfigyelhetősége 2020-ban

Kíváncsi vagy, mikor figyelhetők meg leginkább a bolygók 2020-ban? Ebben a cikkben bolygónként vesszük sorra.

Merkúr

A legkisebb bolygó, mely szabad szemmel is megfigyelhető. Mivel a Naphoz nagyon közel kering, sosem fogjuk tőle távol látni. Hol este, hol pedig reggel lesz érdemes megfigyelni, attól függően, hogy éppen a Nap előtt kell, vagy után (illetve előtte vagy utána nyugszik).

Ez alapján az alábbiak szerint lesz megfigyelhető az év során:

Este Január 26 – Február 16.
Reggel Március 17 – Április 7.
Este Május 21 – Június 11.
Reggel Július 15 – Augusztus 1.
Este Szeptember 17 – Október 8.
Reggel November 3 – November 22.

Vénusz

A Vénusz kering hozzánk legközelebbi pályán, átmérője pedig csak 600km-rel kisebb, mint a Földé. Mindig fényes, ezüstös színben pompázik. Január 1-től május 24-ig alkonyatkor látható a nyugati égen, június 13-tól év végéig pedig pirkadatkor a keleti égen.

A legjobb időpont a megfigyelésére esténként az a két időpont között lesz, amikor a legnagyobb távolságra (elongáció) lesz a Naptól március 24-én, és amikor eléri legerősebb fényességét április 27-én. Utóbbi időpontban szemkápráztató -4.7 magnitudós fényességű lesz.

A legjobb időpont a megfigyelésére reggelente pedig szintén a legfényesebb időpont: július 10. és a legnagyobb nyugati elongáció: augusztus 13. között lesz. Előbbi időpontnál megint -4.7m fényességű lesz.

A Vénusz rendkívül közel fog látszódni a Neptunuszhoz január 27-n, a Merkúrhoz május 22-n, a Regulus csillaghoz október 2-n.

Mars

A Mars sárgás-narancs színben ragyogó csillagként látszik szabad szemmel, nagyon változó fényességgel. Január 1. és október 12. között reggelente látható napkelte előtt, ezután pedig esténként október 13. és december 31. között.

Legfényesebb időszaka az évben október 4. és október 17. között lesz. Ahogyan a 2018-as év, úgy 2020 is Mars megfigyelő év.

Október 6-án lesz az évben a legközelebb a Földhöz, csupán 62 millió kilométerre. Az év elején 326 millió km-re található tőlünk, ez a távolság pedig minden egyes nappal átlagosan 920 000 km-rel csökken és fényessége folyamatosan nő.

Május 15. után a fényesség növekedése jobban észrevehetővé válik: június 1-én éri el a 0 magnitudót.

A Nappal oppozícióba október 13-án kerül majd, napnyugtától napkeletig látható lesz, fényessége pedig egész lenyűgöző -2.7 magnitudó lesz, ami 3x fényesebb az éjjeli égbolt legfényesebb csillagánál, a Siriusnál.

Jupiter

A Jupiter ragyogó ezüstös fehér színű égitestként látszik. Január 15. és július 13. között reggelente, július 14-től év végéig pedig esténként látható.

Egész évben a Nyilas csillagkép ad hátteret a bolygók királyának, csak decemberben mozdul tovább a Bak felé.

Július 11. és 16. között éri el maximum fényességét. A Nappal oppozícióba július 14-én kerül.

Március 20-án a Marshoz lesz közel, míg december 21-én a Szaturnusszal lesz együttállásban.

Szaturnusz

Sárgás fehér színű, közepesen fényes bolygó az égen.

Népszerű gyűrűi csak távcsőben láthatók. Legnagyobb dőlésszögük 2017 októberében volt, jelenleg záródnak a mi szemszögünkből. A Nyilas csillagképben kezdte az évet, késő márciusban azonban átlép a Bak határán.

Hátráló mozgása következtében vissza fog fordulni és július elején ismét a Nyilasban lesz, hogy decemberben megint a Bakba lépjen. Január 29. és július 19. között figyelhető meg a hajnali órákban, július 20-tól pedig esténként lesz látható.

Július 4. és augusztus 9. között éri el legnagyobb fényességét. A Nappal július 20-án lesz oppozícióban.

Március 31-én közel áll majd a Marshoz, nagyjából azonos fényességük de erősen eltérő színük érdekes kontrasztot mutat majd. A Jupiterrel december 21-én lesz nagyon közeli együttállásban.

Uránusz

Pici, zöldes korongját csak kisebb távcsövekkel látni, szabad szemmel nem. 5,7 magnitúdós fényességét észre lehet venni binokulárral is.

Egész évben a Kos csillagképben halad. Január 1. és április 8. között az esti égen látható, aztán május 12. és október 30. között a reggeli órákban figyelhető meg. Az esti égre október 31-től tér vissza.

Augusztus 24. és december 31. között lesz a legfényesebb. A Nappal október 31-én kerül oppozícióba.

Neptunusz

Egész évben a Vízöntő csillagképben halad. 7,8 magnitúdós fényessége és kékes árnyalatú világa csak jó binokulárral vagy távcsővel figyelhető meg.

Január 1. és február 20 között az esti égen látható, március 24. és szeptember 10. között pedig a reggeli órákban. Az esti égre szeptember 11-től kerül vissza.

Legfényesebb időszaka július 16-tól november 5-ig tart. Oppozícióba szeptember 11-én kerül.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.