Apollo-11 50. évfordulós ajándékaim

Nagy esemény ez, meg is leptem magam két kis ajándékkal: a United States Mint erre az eseményre nyomott 99.9% ezüst érméjével, illetve a Magyar Posta sorszámozott alkalmi bélyegblokkjával. Ma érkeztek meg.

Apollo 11 50th Anniversary 2019 Proof Silver Dollar
Magyar Posta sorszámozott alkalmi bélyegblokkja

Manapság már mindennek vannak tagadói, lásd laposföld hívők, Balaton tagadók (igen, ilyen is van), és persze Holdra szállás tagadók is.

Az, hogy megkérdőjelezünk dolgokat, pozitív tulajdonság, azonban minden észérv és tény ellenére is hajtogatni a bolondságokat: szánalmas.

A szkeptikusoknak 2 dolgot mondanék. A Hubble teleszkóp amely akár 1000 fényévre is “ellát” 2 alkalommal is a Holdra volt irányítva, hogy meggyőződhessenek a szkeptikusok mi maradt a Holdon a mai napig. Luna holdjáró az oroszoktól, egy kínai szonda, az Apolló 11 le- és felszálló egységének indító állványa, az amerikai holdjármű, az amerikai zászló, stb. Akinek van 2 millió 500 ezer forintja (mert ennyibe kerül) az vásárolhat magának egy teleszkópot (Zeiss) amellyel saját maga is láthatja teljesen felismerhetően ami ott maradt. VAGY kér az Uránia csillagvizsgálóba időpontot (mert adnak ugyanis) ott van az Erzsébet hídtól 14 percre gyalog, és megnézheti teljesen ingyen.

Én úgy gondolom és ebben hiszek, hogy igenis lépett ember a Holdra. Sokan kérdezik, akkor miért nem voltunk ott azóta? Én úgy tudom, hogy az Apollo programnak az érdektelenség és egyéb kudarcok okozta anyagi fedezetlenség okozta a végét. Rettentő költséges az űrutazás. Egy átlagember joggal mondhatja azt, hogy az ő adóját ne költsék Hold kutatásra, inkább az oktatásra, egészségügyre. Választások idején pedig megfordulhat politikusok agyában, hogy nem finanszírozzák az űrutazást, így sok választót nyerve maguknak.

Éppen ebből kifolyólag most nagyon örülök neki, hogy magánkézbe került (Elon Musk – SpaceX) az űrutazás egy része, tőle nem kérheti senki számon (max. a befektetői), mire költi a saját pénzét. Úgy gondolom sikerül majd embert juttatni a Marsra is előbb-utóbb (2030-as években), noha az ottani kolonizáció nagyon messze van.

Én ezzel emlékezem meg Aldrin, Collins és Armstrong tettére, mindig eszembe fog jutni róla mi mindenre képes az ember, mennyi tudomány és mérnöki munka volt emögött.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.