A Mars megfigyelése

Számos amatőr csillagász számára a Mars az egyik legérdekesebb bolygó, amit távcsövével megfigyelhet. Remek csillagászati cél bármilyen távcsővel (legyen az Newton, Dobson, refraktor, Cassegrain). A Mars részletes megfigyelése nem könnyű feladat.

Majdnem egész évben könnyedén látható szabad szemmel is. Amikor a Földhöz közel van, erősen ragyog vörös árnyalattal – ez utóbbi segítette a háború istenével történő azonosítását (Mars a rómaiaknál, Ares a görögöknél). Jellemzően vörös színe a rengeteg vas-oxidnak köszönhető a talajban: tulajdonképpen rozsda.

Napjainkban nagyon népszerű megfigyelése az amatőr csillagászok részéről, illetve a tudományos szondák és roverek által készített képek rabul ejtik a nagyközönséget. A Hold és a Vénusz után a Földhöz legközelebbi égitest a Mars, egy olyan bolygó, ahol elképzelhető az emberiség jövője… legalábbis ösztönzi a fantáziánkat.

Nagyon fontos körültekintően megválasztani a Mars megfigyelésének idejét, hogy a legjobb látványt élvezhessük, ugyanis a Mars távolsága tőlünk erősen változó: 56 illetve 400 millió kilométer is lehet. Számunkra legkedvezőbb pillanat az, amikor a Mars oppozícióban van a Nappal a Földhöz viszonyítva (tehát a Föld a Nap és a Mars között van), ami kétévente történik meg. Ilyenkor napnyugtától napkeletig látható és az éjszaka közepén eléri a legmagasabb állását az égen. Oppozíció idején van az a pár nap is, amikor a Mars a legközelebb van a Földhöz, tehát ilyenkor a legjobban megfigyelhető távcsövünkkel.

A következő oppozíció

Meg kell jegyezni, hogy ez a legrövidebb távolság 56 és 101 millió km között változik a Mars elliptikus pályája miatt. Sajnos nem mindig jön létre oppozíció akkor, amikor a Mars és a Föld pályája a legközelebb van egymáshoz, ennek oka a két bolygó eltérő keringési periódusa.

A Mars legutóbbi tökéletes oppozíciója 2018 júliusában volt, távolsága ekkor a Földtől csak 57.7 millió km volt (összehasonlításul: 2016-ban 76.1 millió km volt). Ez volt a legkisebb távolság 2003 óta és sajnos 2035-ig nem is lesz rá alkalom.

Tudtad?
  • Tellurikus, légkörrel rendelkező bolygó.
  • Távolsága a Naptól: 207 és 249 millió km között
  • Átmérője 6794 km (a Föld fele)
  • Keringési ideje 687 nap
  • Forgási ideje 24 óra 37 perc

A porviharok is érdemelnek egy bekezdést, ugyanis előfordulhat, hogy emiatt nem látunk szinte semmi részletet a Mars megfigyelése során. A marsi porviharok nagyon durvák, az egész bolygót befedik:

2001. június 26. és 2001. szeptember 4.

Egy 60-100mm átmérőjű távcső magas nagyítással már láthatóvá teheti a bolygó alakját, de többre nem szabad számítani. Egy 130 mm átmérőjű távcsővel (és elég hosszú fókusszal) már jönnek a részletek, a jégsapkákat és a medencéket is látni. 150-200x nagyítás az ajánlott, fölé nem érdemes menni. Gyakorlott szem kell az alig eltérő színű kontrasztok észrevételéhez.

A Mars láthatósága 100, 200 és 250 mm átmérőjű távcsővel.

Különböző szűrők használatával kiemelhetők egyes objektumai a bolygónak.

  • Zöld (W58): fagyott foltok, sarki sapkák kiemeléséhez
  • Világos vörös (W23A): csökkenti a bolygó albedóját (fényvisszaverő képességét), áthatol a marsi párán és a felhőkön.
  • Kék (W38) és Vörös (W25) váltogatásával porviharokat kereshetünk.

Megfigyelési célpontok az alábbi képen láthatók:

Megfigyelhető célpontok amatőr távcsővel
Mikor kel, delel és nyugszik a Mars?
Az égitest naptár segítségével mindig tudni fogod.

A Mars pozíciója és láthatósága 2019-ben

Július: Előretartó mozgást végez a Rák, majd 30-tól az Oroszlán csillagképben. Napnyugta után kereshető a nyugati látóhatár közelében, de láthatósága egyre romlik, a hónap végére elvész az alkonyati fényben. Fényessége 1,8m, látszó átmérője 3,7″-ről 3,5″-re csökken.

Augusztus: Előretartó mozgást végez az Oroszlán csillagképben. A Nap közelsége miatt nem figyelhető meg. Fényessége 1,7m-ről 1,8m-re nő, látszó átmérője 3,5″-en állandósul.

Szeptember: Előretartó mozgást végez az Oroszlán, majd 24-től a Szűz csillagképben. A Nap közelsége miatt nem figyelhető meg, 2-án együttállásban van a Nappal. Fényessége visszacsökken 1,7m-ról 1,8m-ra, látszó átmérője 3,5″.

Október: Előretartó mozgást végez a Szűz csillagképben. Napkelte előtt már kereshető a keleti látóhatár közelében, a hónap végén majdnem 2 órával kel a Nap előtt. Fényessége 1,8m, látsző átmérője 3,5″-ről 3,7″-re nő.

November: Előretartó mozgást végez a Szűz csillagképben. Hajnalban kel, a keleti látóhatár közelében kereshető napkelte előtt. Vöröses fénye segítheti a megtalálását. Fényessége 1,8m-ról 1,7m-ra, látszó átmérője 3,7″-ről 3,9″-re nő.

December: Előretartó mozgása során 1-jén lép át a Szűzből a Mérleg csillagképbe. Hajnalban kel, a délkeleti látóhatár közelében kereshető. Fényessége 1,7m-ról 1,6m-ra, látszó átmérője 3,9″-ről 4,3″-re nő, ami megtalálását is könnyebbé teszi.

A Mars oppozíciói 2027-ig

Oppozíció ideje Csillagkép Látszó átmérő Deklináció
2018. július 27. Cap 24,2″ -25,4
2020. október 13. Psc 22,4″ +5,5
2022. december 8. Tau 17″ +24,9
2025. január 16. Gem 14,5″ +25,1
2027. február 19. Leo 13,8″ +15,2

Tippek

A Mars megfigyelése alatt legalább 10 percen keresztül nézd a bolygót, ugyanis ekkor kezdi a szem feldolgozni a képet és jönnek elő a részletek.

Próbáld ki, hogy mindkét szemed nyitva tartod, mert az elernyedt szemmel több részletet láthatsz, mintha kacsintva erőlködnél. Ha zavar a másik szemed által látott kép, takard le inkább.

A Mars profilozó oldallal megnézheted mit láthatsz a Marson jelenleg (vagy utólag, vagy előre). Érdemes utólag felkeresni az oldalt az azonosításhoz, előre megnézve olyan dolgokat is odaképzelhetsz a Marsra, ami nem is látszik.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.