A binokulár értéke

Nem a csillagászati távcső az egyetlen lehetőség a csillagászati objektumok megfigyelésére.

Ha csak most kezdesz ismerkedni a csillagászattal és nem tudod milyen távcsövet kéne venned, van egy javaslatom: ne egyet, hanem kettőt vegyél egyből.

Két kis távcső, csuklópánttal összekötve, hogy a szemtávolsághoz lehessen állítani. Igen, a binokulárról beszélek – egy értékes eszközről a legaktívabb észlelők fegyvertárából.

Többszáz objektumot fog a szemedhez közelebb hozni. Nem csak azt teszi lehetővé, hogy sokkal több objektumot láthass, mint szabad szemmel, hanem az objektumok színe és részletessége is sokkal gazdagabb lesz.

A Brocchi-halmaz tényleg úgy néz ki benne, mint egy fogas, az Orion-köd pedig fantasztikusan részletes fényfestménnyé válik.

A Tejút többé nem csak egy finoman ragyogó sáv, hanem ezernyi csillag kusza kötege rejtélyes sötét foltokkal átfedve.

Az Albireo átlagos csillag kinézetéből, mely a Hattyú fejét jelöli, arany és zafír rendkívüli együttállása válik láthatóvá.

A galaxisok millió évekkel ezelőtt kibocsátott fényét csodálhatod, amikor őseink még ausztralopitekuszok se voltak.

A binokulár akkor is helytáll, ha “komoly” csillagászatot szeretnél művelni.

Vannak változócsillag megfigyelő programok kifejezetten binokulárral, és hordozhatóságuk ideálissá teszi őket azokra a keskeny ösvényekre, melyeket követve juthatsz csak el olyan helyekre, ahonnan egy fiatal holdsarló, vagy kisbolygó okkultáció figyelhető meg.

Vagy csak simán feküdj ki a kertedbe a fűbe és élvezd azon objektumok látványát, melyeket távcsöveid találnak mikor a csillagok közé veted tekinteted.

Mielőtt ráeszmélnél, jobban fogsz tudni tájékozódni az égen, mint egy belépő szintű GoTo mechanika.

A legjobb az egészben, hogy két szemes távcső rendszert kapsz kevesebb pénzért, mint amiért egy komolyabb okulárt vennél.

Milyet válasszak?

A binokulárokat két szám szerint osztályozzák, az egyik a nagyítása, a másik az átmérője a lencséknek.

Tehát egy 10×50-es binokulár 10x-es nagyítással és 2db 50mm átmérőjű objektív lencsével rendelkezik.

Ezekből a számokból ki tudod számolni a fényútból kilépő fény körének méretét (szakkifejezés: kilépő pupilla), ehhez csak el kell osztanod az átmérőt a nagyítással.

Szóval a 10×50-es binokulár kilépő pupillája 5mm.

A kilépő pupillának nem szabadna nagyobbnak lennie, mint a sötéthez adaptálódott szemed pupillájának átmérője. 4-6mm között tökéletes lesz az első binokulárod.

A nagyobb átmérők több fényt gyűjtenek, ezáltal több részletet láthatsz, de 1-1 hosszabban kitartott megfigyeléshez érdemes beszerezni állványt hozzá, ha stabil képet szeretnél látni.

Népszerű méretek:

  • 8×40: bárki, aki elmúlt 10 éves képes folyamatosan stabilan tartani
  • 10×50: a legtöbb felnőtt képes folyamatosan stabilan tartani (ez a méret népszerű kompromisszum a méret és súly között)
  • 15×70: ezt már biztosan állványra kell szerelni, de rövid periódusokra kézben is tartható

Azt is ellenőrizni kell, hogy a szemtávolságodhoz kényelmesen illeszthető-e.

Ha szemüveget is viselsz az észlelés közben, győződj meg arról, hogy a binokulár pupillatávolsága elég nagy-e. A pupillatávolság azt a maximális távolságot adja meg, amelyről szemeddel az okulárba tekintve még a teljes látómezőt áttekintheted. Szemüveggel legalább 16-18mm pupillatávolságút érdemes választani.

A binokulároknak két alapvető típusa létezik: a tetőélprizmás, és a porroprizmás. Bármelyik árkategóriában is nézed őket, a tetőélprizmások könnyebbek, a porroprizmásoknak viszont jobb az optikai minőségük.

Miután eldöntötted a méretet és típust, szerezd be a rászánt összegből kapható legjobb optikai minőségű darabot és kezdd el felfedezni az éjszakai égboltot.

Általában a következő bevonat jelölésekkel találkozhatsz a binokulárok esetében:

  • Coated (bevonattal): legalább egy rétegű bevonat legalább az egyik lencsefelületen
  • Fully Coated (teljesen bevonatolt): legalább egy rétegű bevonat minden, levegő-üveg felületen
  • Multi-Coated (többrétegű bevonat): többrétegű bevonat legalább az egyik lencsefelületen
  • Semi Multi-Coated (“majdnem” multi-coated): legalább egyrétegű  bevonat  minden  levegő-üveg  felületen,  és többrétegű bevonatok legalább az egyik lencsefelületen
  • Fully    Multi-Coated    (teljesen    többrétegű):    többrétegű bevonat minden levegő-üveg felületen.

A bevonatokat tekintve általánosságban ránézésre megállapítható a bevonatok minősége: fordítsd magaddal szembe egy fényes helyen a binokulárt, és minél kevesebb visszatükröződést látsz benne, minél sötétebb a felülete, annál több fényt ereszt át, ergo jobb a minősége.

A binokulár vásárlásakor ügyelj rá, hogy a két tubus párhuzamos legyen egymással (például a binokulárba benézve, majd felváltva az egyik – majd a másik szemed behunyva). Amennyiben a két kép nem egyezik, agyad képes egy ideig kompenzálni a különbségeket, de egy idő után fáradtság és fejfájás jelentkezhet. Ezért, ha akár a legkisebb eltérés is tapasztalható, a binokulárt mindenképpen párhuzamosíttatni kell.

Jobb, mint egy csillagászati távcső?

Amennyiben bolygók felszínének részleteire, közeli kettős csillagokra, gömbhalmazokra, vagy planetáris ködökre vagy kíváncsi, akkor érdemes inkább egy csillagászati távcsövet venni.

A látható világegyetem többi részén azonban jobb választás lehet egy binokulár.

A kézben tartott binokulárt másodpercek alatt hadra foghatod, még az állványos szerelés is csak pár perc, így te már régóta észlelhetsz, mire a GoTo mechanikás távcsöves barátaid készen állnak.

Olyan hirtelen jött megfigyeléseket végezhetsz vele, amiket nem tennél meg, ha egy távcsövet kellene felállítanod és megvárnod míg környezete hőmérsékletére hűlnek optikái.

Sok objektum átmérője akkora, hogy befogásához kell egy binokulár széles látómezeje. Még olyan nagy kiterjedésű, de halvány objektumok is, mint a Triangulum-galaxis vagy az Észak-Amerika köd, könnyebben látható egy 10×50-es binokulárban, mint egy amatőr távcsőben, ami többszörösébe került.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.