3. Vásárlási útmutató: hozd ki a legtöbbet a felszerelésedből

Az útmutatónak ebben a harmadik részében megtudhatod, hogyan állítsd fel a távcsöved és hogy kezdj bele az észlelésbe.

A távcső első üzembe helyezése félelmetesnek tűnhet, de később gyakorlással és némi ismeretszerzéssel készségszinten fog menni.

A távcső tubusának kezelése elég egyszerű feladat, még akkor is, ha reflektorod, vagy Cassegrain rendszered van, amit kollimálni kell. A kollimálással jobb, ha csak akkor foglalkozol majd, ha valaki megmutatta hogyan kell, vagy több tapasztalatot szerzel.

A felszerelés következő, létfontosságú eleme a mechanika – az az egység, ami a távcsövet tartja. Minden mechanikának az alapvető feladata közös: a távcsövet a célpont felé fordítja. Két fajtája létezik: az altitude-azimuth (gyakran “alt-az”, vagy “az”-nak rövidítik), és az ekvatoriális.

Az Altaz mechanikáknak két forgástengelyük van: az egyik függőleges (lehetővé téve a távcső órajárással megegyező, vagy ellentétes irányú mozgatását); a másik vízszintes, a távcső függőleges irányú mozgatásához.

A Dobson távcsövek az Altaz mechanikák legalapvetőbb formája: egy forgó talp, melyhez dönthető tubus csatlakozik.

Állványra szerelt társaival ellentétben a Dobson mechanikáknak nem kell sem az éghez igazodniuk, sem egy adott irányba mutatniuk.

Amennyiben az Altaz, vagy Dobson mechanikád elektromos GoTo rendszerrel szerelt, akkor automatikusan az általad választott objektumra mutat.

A GoTo-s eszközöket használat előtt azonban hozzá kell igazítani (legalább) egy adott objektumhoz. Ehhez segítséget ad általában a gyártó, megfelelő referencia objektum listát mellékelve.

Egy csillagászati alkalmazással (Sky Safari, vagy Stellarium) való egyeztetés segítség lehet.

Annak ellenére, hogy hasonlók az Altaz mechanikákhoz, az ekvatoriális mechanikák egyik tengelye párhuzamosítva van a Föld forgástengelyével, lehetővé téve azt, hogy a távcsővel nyomon követhető legyen a csillagok látszólagos mozgása az égen.

Ezzel elkerülhető, hogy folyamatosan lökdösni kelljen a távcsövet, ahogy az objektum kimászik a látómezőből, asztrofotózásnál pedig különösen hasznos hosszú expozíciók rögzítéséhez.

A pólusra állás után az ekvatoriális mechanikákkal könnyen követhetjük a keletről nyugatra vándorló csillagokat

Az északi féltekén van egy kényelmes csillag, amely szinte abban a pontban található, amely körül az éjszakai égbolt forog: a Polaris, vagy más néven a „sarkcsillag”.

Ez az a csillag, amit az ekvatoriális mechanika összehangolására használunk.

Az ehhez szükséges információkat mellékelik a mechanikához, de itt is olvashatsz róla.

Melyik okulárt válasszuk?

A távcsövek gyűjtik a fényt, de a szemlencse (más néven okulár) továbbítja azt a szemhez.

A választott okulár határozza meg a távcső nagyítását és látómezejét.

A legtöbb új távcsőhöz mellékelnek okulárt, de hamar rájössz majd, hogy kellene több is, amik további lehetőségeket kínálnak.

Az első szempont amit mérlegelni kell okulár választásnál a hordó mérete: 1,25″ vagy 2″.

Fontos tudni!
Duplázd meg a távcsöved átmérőjét milliméterben, hogy megkapd a távcsöved legnagyobb hasznos nagyítását jelző számot.

A nagyobbik, amennyiben kompatibilis a fókuszírozóval, szélesebb látómezőt adhat, ám sokkal drágább és nehezebb is.

Az okulárokat fókusztávolságuk alapján jellemezzük, amit milliméterben rá is írnak a gyártók. Minél kisebb ez a szám, annál erősebb nagyító hatása van.

Nem éri meg túlzásokba esni, ugyanis van egy határ, amit “legnagyobb hasznos nagyítás”-nak hívunk. Ezen határt átlépve a látott kép minősége romlik, szétesik.

Egy 100mm átmérőjű távcső legnagyobb hasznos nagyítása – a fenti kék panelben foglalt információ alapján – 200x-os, ezért okulár választásnál 200x-os nagyításig mérlegeljünk.

Általános megfigyelés céljából ennél sokkal kisebb nagyítások általában jobb képet nyújtanak, és megkönnyítik a célpont megtalálását, azonban ha a légköri viszonyok megengedik, bolygók megfigyelésénél ajánlott kicsit feszegetni határokat.

Érdemes megfontolni az okulár által befogott látómező méretét, amit általában fokban fejeznek ki. A széles látószögű okulárok bár drágábbak, de lenyűgöző kilátást nyújtanak.

Vásárlás előtt érdemes kipróbálni (ha van rá lehetőség) különböző típusokat, hogy megtudd, melyik ami gyakorlatban hasznos és kényelmes.

Szemüveget viselők rájönnek majd, hogy az okulár használatához nem lesz szükség rá, azonban asztigmatizmussal terhelt szemmel mindenképpen kelleni fog a szemüveg is, vagy olyan okulárt választanak, amelyik beépített extra lencséjének köszönhetően korrigálni tudja ezt az állapotot.

Hogyan észleljünk?

Ha már barátságos viszonyban vagytok a felszereléseddel, van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy a legtöbbet hozd ki a tiszta egű éjszakákból.

Nappal gyakorold a távcsöved felállítását. Válassz ki egy olyan helyet, ami éjjel minél sötétebb lesz, masszív és sík talapzattal a távcső alatt, és zavartalan a kilátás északi és déli irányban.

Vedd figyelembe, hogy a házak felett éjjel meleg léghullámok fogják kavarni a légkört, elmosva a látott képet. Az ablakokban hirtelen pucsító fény tönkreteszi a sötét adaptációját szemednek, amit legalább 30 perc múlva érhet el újra.

Ha a választott helyszínt szórt fény terheli, akkor kisebb Dobson, vagy altaz mechanikákkal érdemes lehet jobb helyet keresni, de az ekvatoriális mechanika távcsővel felszerelve történő mozgatása nagyon nem ajánlott.

Az éjszakai égbolton látható néhány fényes objektum mellett ezernyi halvány objektum is megfigyelhető: csillaghalmazok, galaxisok, planetáris ködök.

A GoTo rendszerrel felszerelt mechanikák ellenére is egy-egy halvány objektum megpillantása kihívás lehet.

Hasznos tanács!
A távcsöveket óvatosan meg lehet érinteni, hogy a látómező enyhén megránduljon, ami megkönnyíti a szemnek kiválasztani a halvány objektumot a sötét űr hátteréből.

Ahogy nő a tapasztalatod, annál többet fogsz meglátni egy objektum részleteiben. Van néhány trükk is, ami ezt elősegíti.

Népszerű technika az elfordított látás. Ahelyett, hogy egyenesen az objektumra néznél, nézz egy kicsit mellé oldalra, mert a szemed periférikus látása érzékenyebb a halvány fényre.

Gyakorold az elfordított látás technikáját például az M1 Rák-ködön, hogy megtudd mi működik számodra a legjobban.

Általánosságban elmondható, hogy ha bal szemmel nézel akkor balra tekints a tárgytól, ha jobb szemmel, akkor jobbra.

Próbáld ki kiterjedtebb ködökön, mint például az Orion-köd pereme.

Egy másik hasznos trükk a halványabb objektumok észlelésére azt a tényt használja ki, hogy a szemünk és az agyunk jobban észreveszi a mozgást, mint a statikus tárgyakat.

A távcsöveket óvatosan meg lehet lökni, ami megkönnyíti a szemnek bármilyen szerkezet kiválasztását.

A technika gyakorlására jó célpont a Cygnus-hurok, egy hatalmas szupernóva-maradvány vékony, kusza szerkezettel.

Sötétben a retina érzékenyebbé válik és a pupilla kitágul. Ez jelentős különbséget jelent észlelés szempontjából. Nagyjából fél óra alatt alakul ki teljesen, és elég egy kis hirtelen fény, hogy tönkretegye.

A mobiltelefont vörös fóliával szokták lefedni, vagy tompa vörös színre kell állítani ha van rá lehetőség.

Néhány amatőr csillagász még arra is képes, hogy hatalmas árnyékoló panelekkel veszi körül magát és távcsövét, hogy semmilyen oldalirányú fény ne zavarjon be a képbe és a sötét adaptációba.

Ügyelj rá, hogy a megfigyelés helyszíne a lehető legsötétebb legyen, és hagyd, hogy szemed fokozatosan szokjon hozzá a sötétséghez.

Az utolsó gyakorlati tipp az, hogy érezd magad a lehető legkomfortosabban.

Ha az észlelés közben el tudsz lazulni, sokkal jobban fogod élvezni a látványt, mintha fáznál, fáradt, vagy éhes lennél, vagy más zavaró állapot vonná el a figyelmed.

A siker kulcsa a jó felkészülés – előre tervezd meg pontosan az éjszakát. Sokat segít, ha egy listát is készítesz az észlelni kívánt objektumokról, így világos célokkal vághatsz neki az éjszakának.

Záró gondolatként: akkor fogod a legtöbbet kihozni a távcsövedből, ha minél többet mész a szabad ég alá, amikor a légköri viszonyok csak engedik.

Ahogy mondani szokás: a gyakorlat tökéletesít.

Írta: astroboy

Tóth Csaba vagyok, 33 éves. Tüsiként ismerhet a Csillagváros (a Magyar Csillagászati Egyesület hivatalos fóruma) népe, ahol moderátorként tevékenykedem.